Co je to paprika ASTA a jak se v tomto značení orientovat?

Napsala Jana, doba čtení: 3 minuty

Paprika ASTA 180 je exkluzivní super červená paprika, pro kterou si k nám ještě před založením e-shopu chodila velká spousta koncových spotřebitelů. Šuškandou se od známých dozvěděli, že máme opravdu nádherně červenou papriku, která uchvátila všechny, kdo ji kdy vyzkoušeli. Bylo to vždycky úsměvné, protože se na ni vyptávali, jako by to bylo podpultové zboží. Není se ale čemu divit, protože v klasickém obchodě takovou papriku jen tak neseženete a za takovou cenu už vůbec ne.

Paprika ASTA 180 je PANÍ Paprika!  Vedle ní totiž vypadá běžná mletá červená paprika jako pěkná bledule.
 

Co znamená u paprik značení ASTA?

Třebaže takový název paprika ASTA 180 může znít až příliš odborně, není potřeba hledat v tomto značení složitosti. Zkratka ASTA znamená American Spice Trade Association, což je americké obchodní sdružení, které vzniklo v roce 1907, aby zastupovalo pěstitele, výrobce, obchodníky a další aktéry, kteří se podílejí na obchodu a zpracování koření.

Co znamená to číslo za názvem paprika ASTA?

Ono číslo, které následuje za zkratkou ASTA poukazuje na množství extrahovatelného červeného pigmentu (extraktivní barvitost) v paprice a slouží jako klasifikační prostředek. Právě tento velmi důležitý faktor potom určuje cenu konečného výrobku. 

Čím nižší číslo je, tím méně intenzivní červenou barvu paprika má a její cena je příznivější. Ovšem čím je číslo ASTA vyšší, tím je i barva intenzivnější a roste také cena papriky.

 

Chcete mít krásně červené jídlo?

Pokud není barva výsledného pokrmu důležitým parametrem, můžete použít papriky s nižším ASTA číslem. Ovšem v případě, že chcete, aby jídlo či výrobek měl dokonalou červenou barvu, musíte použít papriku té nejvyšší jakosti.

Jaké papriky ASTA existují?

Paprika ASTA 40 má hnědo-oranžovou barvu a není příliš kvalitní. Barva je vybledlá a při použití v kuchyni zanechává pouze červené tečky. Ani vůně a schopnost obarvení pokrmů není příliš vysoká. 

 

Paprika ASTA 50 má už oranžovější a živější barvu a své využití nachází například v masném průmyslu.

 

Paprika ASTA 60 má je stále dooranžova, ale její odstín je tmavší než u padesátky, i tahle paprika se hodí spíše k použití v uzenářství.

 

Paprika ASTA 80 je už červeno-oranžová. Právě tahle paprika je považována za standard. Hodí se tak na vaření všemožných paprikových jídel.

 

Papriky s vyšším ASTA indexem jsou už velmi kvalitní a hodí se nejen na vaření, ale také různá gastronomická tvoření.

 

Paprika ASTA 100 má tmavší červeno-oranžovou barvu.

 

Paprika ASTA 120 má už výrazně červeně živou barvu.

 

Paprika ASTA 140 má tmavší červenou barvu.

 

Paprika ASTA 160 má o několik odstínů tmavší červenou barvu než stočtyřicítka.

 

Paprika ASTA 180 má temnou krvavě rudou barvu a patří mezi jedno z nejprodávanějších koření v Progastu. Kdo jednou vyzkouší, už nikdy nechce jinou. Její barvicí schopnost je totiž neskutečná.

Barevné stupně pro papriky

Barevné jednotky ASTA odkazují na mezinárodní normu pro měření extrahovatelného barviva z paprikových lusků a prášku, která je určena metodou spektrometrie. Existují tak různé dostupné barevné stupně pro papriky:

 

  • minimální ASTA Color 160 (160 - 180)
  • minimální ASTA Color 140 (140 - 160)
  • minimální ASTA Color 120 (120 -140)
  • minimální ASTA Color 100 (100 - 120)
  • minimální ASTA Color 80 (80 - 100)
  • minimální ASTA Color 60 (60 - 80)

Červená paprika a její jakosti

Podle platné Vyhlášky o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydrované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici rozeznáváme papriku v těchto jakostních variantách:

 

Lahůdková paprika je jemná s ohnivě červenou barvou, intenzivní vůní a sladkou chutí.

 

Sladká paprika je sytě červená, aromatická se sladkou, nepatrně nahořklou či pálivou chutí.

 

Gulášová paprika má hnědočervenou barvu, kořeněnou a nepříliš výraznou vůni, chuťově sladká až mírně pálivá. TIP na ten nejlepší guláš: Tekuté koření Guláš a sypká směs koření na guláš.

 

Pálivá paprika má červenou až červenohnědou barvu s kořeněnou, ostře pálivou a slabě nahořklou chutí.

Jak se červená paprika zpracovává?

Jako koření se používají zralé, sušené a mleté lusky kořenné papriky. Před mletím se odstraní dělicí stěny a semena obsahující ostře chutnající látky. Pálivá semínka se pak melou odděleně od dužiny a opět se k ní přidávají podle požadovaného stupně ostrosti. Vedle papriky mleté se používají také zelené a červené paprikové floky či granulát. 

Jak skladovat červenou papriku?

Mletá červená paprika by měla být skladována na tmavém místě bez přístupu světla. Ultrafialové paprsky a vysoké teploty mohou totiž způsobit ztrátu barvy.

Chci uvařit nejlepší guláš na světě! Jaké koření mi doporučíte?

Dobře, že se ptáte. Máme pro vás hned několik tipů!

 

  1. Paprika ASTA 180
  2. Tekuté koření Guláš
  3. Sypké koření Guláš
  4. Chilli směs
  5. Hovězí bujón PREMIUM

Ideální je kombinace všech těchto druhů koření. 

 

Paprika ASTA dodá nádhernou barvu, tekuté a sypké koření chuť a hovězí bujón všechny chutě v guláši nádherně propojí a pětkrát podtrhne. Takže pokud se chystáte na gulášovou soutěž, výhru máte v kapse, protože takový guláš je na jedničku s hvězdičkou!

 

Ale pozor, s chilli nakládejte opatrně! Řeže totiž jako břitva. Ono je možná vždycky lepší, nechat chilli někde bokem v mističce, ať si každý grády do guláše dodá sám.

Paprika ASTA

Jana B.

Facebook
 
Je suprová a ještě navíc v super obalu
Paprika ASTA

Jarka M.

Facebook
 
Nejlepší paprika a ta barva, už ji mám objednanou 

Pozor! Ať se nespálí

Až budete s naší stoosmdesátkou vařit, buďte trošinku víc opatrní. Čím kvalitnější paprika je, tedy čím vyšší ASTA značení má, zvyšuje se tím i riziko spálení. A to by byla veliká škoda jak papriky, tak celého jídla. Proto nikdy nedávejte papriku ASTA 180 do hodně rozpáleného oleje, mohla by totiž zhnědnout a zhořknout. To však neznamená, že byste neměli tuhle papriku použít jako základ na guláš s cibulkou. Ba právě naopak! Smažení na oleji na začátku vaření pomáhá rozvinou barvu a chutě. 

Hrátky s jiným kořením

Vařit a různě kombinovat koření je velká alchymie. Napadlo by vás, že když zkombinujete sladkou papriku těmito druhy koření, tak v jídle vytvoříte zcela nové chutě a vůně?

Paprika a sezam

Bohaté, oříškově karamelové vůně, pokud papriku se sezamem opražíte.

Paprika a skořice

Umocní sladkost a dodá voňavou hřejivost.

Paprika a nové koření

Dodá hřebíčkovou sladkost a květinové podtóny.

Paprika a kmín

Hořkosladký citrusový nádech s jemnými anýzovými tóny.

Paprika a koriandr

Umocní v jídle zemitost.

Paprika a zázvor Citrusové tóny, sladkost s pronikavými prvky.