Pepř černý celý
Kód: V032/500Související produkty
Detailní popis produktu
Pepř černý celý má dřevité ostře palčivě nahořklé aroma s květinovými, ovocitými a citrusovými prvky. Zvýrazňuje chuť a vůni ostatních druhů koření. Pepř černý je nejpálivější ze všech pepřů.
TIP pro vás: máme i ostatní druhy pepřů! Pepř černý drcený a mletý, bílý mletý, čtyřbarevný celý a drcený, úžasné pepřové směsi, jako je paprikovo kořeněný Pařížský pepř, citronový, cibulový či česnekový.
Pepř černý celý chuť a vůně
Černý pepř má pronikavou horkost, kterou nejde označit ani jako chuť, ani jako vůni, ale spíše typ bolesti, podobně jako je tomu u chilli. Jeho bobule se sklízí ještě v nezralém stádiu a následně se suší. Vnější vrstva zůstává nedotčena, díky čemuž je aromatičtější a pálí víc než ostatní druhy pepřů.
V černém pepři najdete chutě ostře chutnající pryskyřice, silice a alkaloidu piperin, který dělá to, že dráždí sliznici a napomáhá trávení.
Využití v kuchyni
Pepř není ani tak pikantní, jako spíše ostře palčivý. Přestože se většinou přidává do pikantních jídel, je skvělý i v kombinaci s ovocem a sladkými komponenty. Pár kuliček pepře se přidává dokonce i do čajových směsí a v krku potom příjemně hřeje.
V pokrmech pepř zvýrazňuje chuť a vůni ostatních druhů koření a při vaření si udrží i svou vlastní chuť.
Kombinace s ostatními druhy koření
Díky silici piperin je skvělý v kombinaci s chilli (ovocité a travnaté tóny), hořčičným semínkem (nahořklá hřejivost, oříškové aroma) a zázvorem (umocňuje charakteristické teplo, sladkost a citrusové tóny).
Citrusový limonen umožňuje skvělé kombinace s kardamomem (pronikavé, sladké a mentolové aroma), kurkumou (zemité, hřejivé a citrusové tóny) a koriandrem (květinové a citrusové tóny).
Díky silici myrcen je skvělé kombinovat pepř se skořicí a anýzem. Oba druhy koření se totiž vyznačují nasládlými a teplými tóny. Spojení pepře, skořice a anýzu patří vůbec k těm nejlepším. Krásně se páruje také s novým kořením (příjemná nasládlost) či jalovcem (rozvíjí silnou vůni po borovici, ovocitost a citrusové podtóny).
Příjemné kombinace vytvoříte také s bazalkou, hřebíčkem, římským kmínem, česnekem, muškátovým oříškem, petrželí, rozmarýnem či tymiánem.
Věděli jste, že…?
Pepř je jako vanilka. No vážně! Z pepře se totiž destiluje silice piperonal, která má podobnou vůni jako vanilka.
Když smícháme pepř černý s... |
|
... tak vznikne |
|
Vynikne svěží aroma trávy a ovocitost. |
|
Dodá hořkou hřejivost, po upražení vyniknou oříškové tóny. |
|
Dodá charakteristickou hřejivost se sladkými citrusovými tóny. |
|
Dodá květinově bylinné aroma, pronikavou eukalyptovou vůni a jemnou nahořklost. |
|
Dodá sladkost, pižmovou vůni a silné dřevité tóny. |
|
Vyniknou sladce mentolové tóny. |
|
Dodá zemitou hřejivost s citrusovými tóny. |
|
Dodá květinově pikantní citrusové tóny. |
|
Vyniknou sladké a hřejivé vůně. Skořice a pepř je jednou z těch vůbec nejlepších kombinací. |
|
Vyniknou sladké a hřejivé vůně. Anýz a pepř je jednou z těch vůbec nejlepších kombinací. |
|
Dodá nasládlost a hřebíčkové tóny. |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Přírodní koření |
---|---|
Hmotnost: | 40 g, 500 g |
? Minimální trvanlivost: | 12 měsíců |
? Způsob zpracování: | Celé |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.