Nové koření celé

Kód: V031/500
203,28 Kč
Skladem (5 ks)
Varianta

Příjemná hřejivá vůně s tóninami pepře, hřebíčku, skořice a muškátového oříšku.

Detailní informace

Jsme výrobce
Jsme výrobce
Díky tomu vám můžeme nabídnout kvalitu za skvělé ceny.
Dárek zdarma
Dárek
Při nákupu nad 2 000 Kč vám do balíčku schováme překvápko.
Dopravu máte zadarmo
Doprava zdarma
Při nákupu nad 2000 Kč máte dopravu zdarma.

Detailní popis produktu

Nové koření voní příjemně a hřejivě. Chuť nového koření nese tóniny pepře, hřebíčku, skořice a muškátového oříšku. A zde máte vysvětlení, proč se novému koření říká allspice - je v něm tolik chutí a vůní různých druhů koření.

TIP pro vás: nové koření máme i mleté zastudenaDíky tomuto šetrnému způsobu zpracování si naše mleté koření uchovává nejen chuť, ale také intenzivní vůni.

Nové koření chuť a vůně

Za svou chuť a vůni plody nového koření vděčí silici, která obsahuje až 80 % eugenolu. Eugenol je i hlavní složkou v hřebíčku, proto v chuti nového koření můžete cítit mimo jiné právě znaky hřebíčku. Silice nového koření se používají při výrobě parfémů, zejména pak pánských či v při výrobě likérů a ve farmacii.

Není tedy vůbec divu, že se olej z nového koření přidává i do receptury oblíbené pánské vůně Old Spice.

Nové koření a využití v kuchyni

Nové koření nejen pokrmům dodává chuť, ale je také přirozeným konzervantem. Proto se hojně užívá v masném průmyslu do uzenin, při konzervaci masa či do marinád (TIP: tekuté marinády bez glutamátu). Je skvělý na zvěřinu (TIP: směs koření na zvěřinusměs koření divočina) s lilkem, dýní, batátami, kořenovou zeleninou a jde krásně dohromady s většinou druhů ovoce.

Nebojte se nové koření použít ani do paštik, ragú, různých omáček, špenátu a samozřejmě do svíčkové (TIP: směs koření na svíčkovou).

S jakým kořením nové koření kombinovat?

Výborných kombinací s novým kořením dosáhnete s chilli, hřebíčkem, koriandremčesnekemskořicízázvorem, muškátovým oříškem, hořčičným semínkempepřemrozmarýnem tymiánem.

Proč se vlastně novému koření říká nové?

Původní středoameričtí obyvatelé nové koření, tedy pimentovník pravý, znali už od dávných časů. Přidávali ho právě i hojně i do sladkých pokrmů. Do Evropy se však pimentovník dostal až na začátku 17. století, a oproti do té doby starým známým druhům kořením, bylo tohle koření zkrátka nové a navíc přišlo z Nového světa. A tak si pimentovník pravý získal své jméno – nové koření. Někdy se mu také říká anglické koření či jamajský pepř.

Nové koření celé

Věděli jste, že...?

Bobule nového koření se trhají ručně. Po sklizni se bobule několik dnů zapařují a týden suší na černých betonových plošinách. Díky tomu pak získají svou tradiční červenohnědou barvu. Po uschnutí semena uvnitř bobulí chrastí. Bobule se následně čistí pomocí fukaru a roztřiďují se podle velikosti. 

Když smícháme nové koření s...




... tak vznikne

Muškátový ořech

Vytáhne z nového koření hřejivé tóny.

Skořice

Vytáhne z nového koření hřejivé tóny.

Bobkový list

Díky eugenolu vytáhne do popředí svěží květinové tóny.

Kardamom

Dodá pronikavé hřejivé tóny.

Pepř černý

Dodá jemnou štiplavou hřejivost.

Koriandr

Dodá pikantní plné citrusové tóny.

Doplňkové parametry

Kategorie: Přírodní koření
Hmotnost: 30 g, 500 g
? Minimální trvanlivost: 24 měsíců
? Způsob zpracování: Celé

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.