Nové koření celé
Kód: V031/500.png?6185340f)
.jpg?61840ef3)
Související produkty
 
                                                                                                                                    
    
    
            
        
        Ohnivě červená barva, silná vůně, nasládlá chuť. Nejvyšší podíl červeného barviva.
 
                                                                                                                                    
    
    
            
        
        Nasládle skořicově voňavá, jemňounce nahořklá.
 
                                                                                                                                    
    
    
            
        
        Příjemně nasládlá balzámová vůně se stopami muškátového oříšku a kafru.
 
                                                                                                                                    
    
    
            
        
        Směs černého, bílého, zeleného a růžového pepře.
Detailní popis produktu
Nové koření voní příjemně a hřejivě. Chuť nového koření nese tóniny pepře, hřebíčku, skořice a muškátového oříšku. A zde máte vysvětlení, proč se novému koření říká allspice - je v něm tolik chutí a vůní různých druhů koření.
TIP pro vás: nové koření máme i mleté zastudena. Díky tomuto šetrnému způsobu zpracování si naše mleté koření uchovává nejen chuť, ale také intenzivní vůni.
Nové koření chuť a vůně
Za svou chuť a vůni plody nového koření vděčí silici, která obsahuje až 80 % eugenolu. Eugenol je i hlavní složkou v hřebíčku, proto v chuti nového koření můžete cítit mimo jiné právě znaky hřebíčku. Silice nového koření se používají při výrobě parfémů, zejména pak pánských či v při výrobě likérů a ve farmacii.
Není tedy vůbec divu, že se olej z nového koření přidává i do receptury oblíbené pánské vůně Old Spice.
Nové koření a využití v kuchyni
Nové koření nejen pokrmům dodává chuť, ale je také přirozeným konzervantem. Proto se hojně užívá v masném průmyslu do uzenin,při konzervaci masa či do marinád (TIP: tekuté marinády bez glutamátu). Je skvělý na zvěřinu (TIP: směs koření na zvěřinu a směs koření divočina) s lilkem, dýní, batátami, kořenovou zeleninou a jde krásně dohromady s většinou druhů ovoce.
Nebojte se nové koření použít ani do paštik, ragú, různých omáček, špenátu a samozřejmě do svíčkové (TIP: směs koření na svíčkovou).
S jakým kořením nové koření kombinovat?
Výborných kombinací s novým kořením dosáhnete s chilli, hřebíčkem, koriandrem, česnekem, skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem, hořčičným semínkem, pepřem, rozmarýnem a tymiánem.
Proč se vlastně novému koření říká nové?
Původní středoameričtí obyvatelé nové koření, tedy pimentovník pravý, znali už od dávných časů. Přidávali ho právě i hojně i do sladkých pokrmů. Do Evropy se však pimentovník dostal až na začátku 17. století, a oproti do té doby starým známým druhům kořením, bylo tohle koření zkrátka nové a navíc přišlo z Nového světa. A tak si pimentovník pravý získal své jméno – nové koření. Někdy se mu také říká anglické koření či jamajský pepř.

Věděli jste, že...?
Bobule nového koření se trhají ručně. Po sklizni se bobule několik dnů zapařují a týden suší na černých betonových plošinách. Díky tomu pak získají svou tradiční červenohnědou barvu. Po uschnutí semena uvnitř bobulí chrastí. Bobule se následně čistí pomocí fukaru a roztřiďují se podle velikosti.| Když smícháme nové koření s... | |
| ... tak vznikne | |
| Vytáhne z nového koření hřejivé tóny. | |
| Vytáhne z nového koření hřejivé tóny. | |
| Díky eugenolu vytáhne do popředí svěží květinové tóny. | |
| Dodá pronikavé hřejivé tóny. | |
| Dodá jemnou štiplavou hřejivost. | |
| Dodá pikantní plné citrusové tóny. | |
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Přírodní koření | 
|---|---|
| EAN: | — | 
| Hmotnost: | 30 g, 500 g | 
| ? Minimální trvanlivost: | 24 měsíců | 
| ? Způsob zpracování: | Celé | 
 
                                                                                                                                    
    
    
            
        
        Citrusově svěží, vhodný na masité pokrmy, omáčky a sladké pečení.
 
                                                                                                                                    
    
    
            
        
        Ostře voní a chutná po pryskyřici, silici a piperinu. Zvýrazňuje chuť a vůni ostatního koření.
 
                                                                                                                                    
    
    
            
        
        Citrusově dřevitá pikantní chuť. Zmírňuje nepříjemné pachy, skvělý na sladké pečení.
 
                                                                                                                                    
    
    
            
        
        Náhrada čerstvého česneku, příjemná česneková vůně a chuť.
 
                                                                                                                                    
    
    
            
        
        Jemnější zemitá vůně s tóny svěží trávy, ale o to ostřejší chuť. Zvýrazňuje chutě a vůně ostatních surovin.
 
                                                                                                                                    
    
    
            
        
        Intenzivní vůně, skvělý na vaření i sladké pečení.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

 
                                                                                                                                    
    
    
             
                                                                                                                                    
    
    
             
                                                                                                                                    
    
    
             
                                                                                                                                    
    
    
            
 
                                                                                                                                    
    
    
            